Jawatankuasa Eksekutif

Dato' Amiruddin Bin Satar   (Pengarah Besar FELDA)

Beliau merupakan pengasas WAQAF FELDA yang telah dinamakan di dalam perlembagaan serta telah dilantik sebagai Pengerusi Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) sejak 1 Mei 2020. Sebelum ini beliau merupakan Menteri Pengajian Tinggi dari 28 Julai 2015 hingga 21 Mei 2018.

Berkelulusan MBA (Kewangan) dari Universiti New Haven, Amerika Syarikat dan Ijazah dalam Sains Sosial (Ekonomi dan Pengurusan) dari Universiti Sains Malaysia (USM), di mana beliau turut menerima Anugerah Pingat Emas kerana muncul sebagai Valedictoran USM. Di USM, beliau adalah presiden persatuan pelajar manakala di New Haven, beliau adalah presiden persatuan pelajar antarabangsa, mempamerkan bakat kepimpinannya pada usia muda. Disamping itu, beliau belajar bahasa Arab di Universiti Jordan pada tahun 1994. Komited untuk pembelajaran sepanjang hayat, beliau juga telah menghadiri Program Pengurusan Lanjutan (AMP) di Harvard (2001) dan INSEAD, Perancis (2008), Program Kepimpinan dalam Negara Membangun di Harvard Kennedy Sekolah, Universiti Harvard pada tahun 2009. Terbaru, beliau telah menghadiri kursus Pengaturcaraan Neuro Linguistik di Orlando, Florida (2016).

Sebelum ini, beliau pernah menjadi Menteri Pendidikan II (2013 – 2015), Pengerusi Majlis Amanah Rakyat (MARA) (2008 – 2013), Menteri Besar Terengganu (2004-2008) dan Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan (1995-1999). Tan Sri Idris Jusoh juga pernah berkhidmat sebagai Ahli Parlimen kawasan Besut, Terengganu, kampung halamannya dari 2013 hingga 2022. Beliau juga pernah menjadi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jerteh di Kawasan Besut dari 2004 hingga 2013.
Tuan Izham Bin Mustaffa   (Timbalan Pengarah Besar (operasi) FELDA)

Dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah WAQAF FELDA mulai 10 Ogos 2022. Beliau berkelulusan Program Peneraju Prestasi Tinggi, SAID Business School University Of Oxford, England serta beliau memiliki Sarjana Pengurusan Industri Perladangan, Fakulti Perladangan dan Agroteknologi, Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam, Selangor dan Sarjana Muda Sains Perhutanan dengan Kepujian (B. Hons. For. Sc.), Universiti Putra Malaysia (UPM) Serdang, Selangor.

Beliau merupakan Pengerusi Felda Plantation Management Sdn Bhd dan Lembaga Pengeluaran Batang Minyak Sawit Kebangsaan. Sebelum ini, beliau pernah menyandang jawatan sebagai Pengerusi Jawatankuasa Industri Hiliran Minyak Sawit MPOB. Selain itu, beliau juga merupakan Ahli Lembaga Gantian Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB), Lembaga Pengarah Sinergi Perdana Sdn Bhd, Lembaga Pengarah Sinergi Perdana Marketing Sdn Bhd, Lembaga Pengarah Ladang Tai Tak Plantation Sdn Bhd, Lembaga Pengarah FIC Hospitality Management Sdn Bhd, Lembaga Pengarah FIC UK Properties Sdn Bhd, Lembaga Pengarah Grand Plaza Kensington Limited serta Lembaga Pengarah FIC Global Limited. Beliau juga adalah Pakar Institusi Koperasi Koperasi Kakitangan FELDA Malaysia Berhad (FELKOP) di samping itu, beliau turut memegang jawatan sebagai Ahli Jawatankuasa Perlaksanaan & Pemantauan Keberkesanan Pelan Pemulihan FELDA dan Sekretariat Jawatankuasa Produktiviti Dan Permuafakatan Kualiti FELDA & FGVHB.
Datuk Haji Mohd Ajib Bin Ismail   (Pengarah JAWI)

Dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah WAQAF FELDA mulai 5 April 2022. Beliau memiliki Sijil Kursus Khas Pegawai Hal Ehwal Islam di Institute Leadership of Management, London, United Kingdom serta Sijil Perundangan dan Fatwa di Darul Ifta, Kaherah, Mesir. Beliau merupakan Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan merangkap Setiausaha Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan. Disamping itu, beliau merupakan Ahli Lembaga Pengarah Pusat Pungutan Zakat MAIWP dan Ahli Lembaga Pengarah Pusat Wakaf MAIWP.
Tuan Razuwan Che Rose   (Ketua Pegawai Eksekutif WAQAF FELDA)